Oooohhh, wat heb je soms toch veel geduld nodig voor dingen! Kan jij af en toe ook zo gefrustreerd raken als het je niet snel genoeg gaat?

Jarenlang heb ik heel veel seminars cursussen en online programma’s en challenges gevolgd over ondernemen, omgaan met geld, etc. Ik kreeg er ontzettend veel informatie en allerlei methodes die zouden moeten werken als je ze toepaste. Al gauw na zo’n cursus zag ik allerlei mensen die ook hadden deelgenomen grote successen boeken, gave dingen lanceren enz. Ik kreeg er het gevoel van dat ik in de modder vastzat, zo traag als wat was, met als gevolg het gevoel van frustratie en het idee mislukt te zijn.

Ik hoor het ook van andere mensen. Gelukkig kan ik ze inmiddels geruststellen (en mezelf ook!) met mijn theorie over soeptypes. Er zijn twee soeptypes:

  • Cup-a-soup types
  • Omasoep types

Het Cup-a-soup type neemt veel informatie op, verwerkt deze snel en zet het gauw om in actie. Dit type kan heel snel schakelen en veel dingen neerzetten in een snel tempo. Voor dit type is het al gauw goed genoeg, hij laat zich niet weerhouden door obstakels als perfectionisme. Implementeren is een van de kwaliteiten van dit type. Het geleerde direct toepassen en omzetten in iets concreets. De keerzijde kan zijn dat er niet zoveel diepgang te vinden is of dat het ‘product’ niet heel eigen is.

Het Omasoep type neemt ook veel informatie op, maar is veel trager. Het moet als het ware vanbinnen gehusseld en gesudderd worden, net zolang tot er een heerlijk geurende en voedende bouillon getrokken is. Het kan lang duren voor deze soep echt helemaal op smaak is en gedurende het kookproces kunnen er nog verschillende ingrediënten (lees informatie, kennis en ervaring) aan toegevoegd worden. Dit maakt dat het omasoep type ongeduldig en gefrustreerd kan raken omdat het zo lang duurt en hij/zij niet precies weet wat de uitkomst zal zijn en wanneer het zover is. De kwaliteit van dit type is dat het product dat er uiteindelijk uitkomt, uniek en authentiek en ‘doorleefd’ en ‘doorvoeld’ is. De keerzijde is dat het hele proces te lang kan duren, het ‘juiste’ moment daardoor gemist wordt of er überhaupt niets van de grond komt.

Het Cup-a-soup type is het type dat in deze samenleving waarin alles snel gaat en het vaak draait om (zichtbare) prestaties en beoordelingen, redelijk makkelijk heeft. Deze manier van doen wordt gewaardeerd op scholen, in bedrijven en allerhande andere plekken waar deadlines en targets van grote invloed zijn.

Het Omasoep type heeft het hier wat moeilijker. Het is intuïtiever, organischer (of chaotischer) en laat dingen wat meer op hun beloop, waardoor een idee, plan, etc. meer kan rijpen en op het juiste moment getoond kan worden. Omdat je die natuurlijke gang van zaken niet echt kunt forceren of manipuleren, heeft dit type het proces wat minder in de hand en dat kan een conflict opleveren met de verwachtingen van anderen, de maatschappij en die van de persoon zelf.

Ik ben zelf zo’n Omasoep type en het frustreerde me vaak dat ik anderen zag ‘shinen’ terwijl ik zelf nog aan het zoeken en uitvogelen, soms worstelen was. Toen ik besefte dat het helemaal geen verkeerde kwaliteit is, maar dat die kwaliteit juist hele mooie kanten heeft die ook erkend mogen worden, werd het rustiger in me. Ik ben gewoon een omasoep type!

En jij, hoe zit het met jou? herken je iets in het verhaal hierboven? Laat je hieronder weten hoe jij er tegenaan kijkt, lijkt me leuk!

Wat voor soeptype ben jij?